Rzadko się zdarza, by wśród południowoamerykańskich kaw można było znaleźć tak delikatną piękność. Zwykle kawy pochodzące z Kuby są mocne i kwasowe. Cuba Turquino taka nie jest.
Cuba Turquino jest niezwykła. Nie tylko dlatego, że rośnie stosunkowo wysoko jak na kawy uprawiane w Ameryce Południowej. Nie tylko też dlatego, że przez smakoszy jest porównywana do jednej z najlepszych kaw: jamajskiej Blue Mountain. Prawdziwa niezwykłość Cuby Turquino leży w jej bardzo delikatnym, doskonale zbalansowanym smaku.
Nie znajdziemy tu charakterystycznej dla innych kubańskich czy też kolumbijskich kaw ostrości i gorzkości. Nie będzie towarzyszył nam podczas jej degustacji kwaśny posmak. Wieloletnie doświadczenie w uprawie arabiki oraz dość wysoko położone plantacje kawowca sprawiają, że uzyskiwane ziarno jest idealnie wyważone – zarówno pod względem smaku, jak i aromatu.

Napar jest klarowny, dość ciemny, o wyrazistym, dymno-czekoladowym aromacie. W smaku wyczuwamy zdecydowanie nuty czekolady, tytoniu i odrobiny korzennych przypraw. Delikatność powoduje, że jest to kawa, którą degustuje się bardzo przyjemnie niezależnie od tego, czy towarzyszy słodkiej przekąsce, czy nie. Kubańscy eksperci twierdzą, że najlepiej smakuje z odrobiną trzcinowego cukru.
Samo przygotowanie naparu nie jest wymagające, a Cuba Turquino doskonale sprawdza się podczas parzenia zarówno w ekspresie, jak i kawiarce. Ponieważ Cuba Turquino jest kawą o średniej mocy, czasami potrzeba odrobinę więcej ziarna, by uzyskać preferowaną moc naparu. Gdy przygotowujemy espresso, warto pamiętać o tym, że ciśnienie w ekspresie powinno być jak najwyższe. W przypadku tej kawy eksperci rekomendują 18 barów.

Prawidłowo zaparzona kawa jest klarowna i ma odrobinę złotobrązowej pianki, która pozostaje na jej powierzchni przez dłuższy czas.
Nie bez powodu nazywana jest Królową Kubańskich Kaw.
Podawana jest w wielu restauracjach i kawiarniach. Większość ludzi, gdy pierwszy raz spotyka się z Cubą Turquino, kojarzy ją z Jamajką lub niektórymi kawami z południowego Meksyku.
Gdy ja zaczynałem eksperymentować z parzeniem Cuby Turquino, byłem zdziwiony łatwością, z jaką można uzyskać naprawdę wspaniały efekt, który zachwyci każdego naszego gościa.
Ile musimy zapłacić za 100 gramów Cuby Turquino? Niewiele. Bo tylko 20 złotych.

Skomentuj