Kawa Luksus dla każdego Podróże i Lifestyle

Cuba Turquino – delikatna, kubańska, luksusowa

Cuba Turquino
Paczka kawy Cuba Turquino, fot. cherizena.co.uk

Rzadko się zdarza, by wśród południowoamerykańskich kaw można było znaleźć tak delikatną piękność. Zwykle kawy pochodzące z Kuby są mocne i kwasowe. Cuba Turquino taka nie jest.

Cuba Turquino jest niezwykła. Nie tylko dlatego, że rośnie stosunkowo wysoko jak na kawy uprawiane w Ameryce Południowej. Nie tylko też dlatego, że przez smakoszy jest porównywana do jednej z najlepszych kaw: jamajskiej Blue Mountain. Prawdziwa niezwykłość Cuby Turquino leży w jej bardzo delikatnym, doskonale zbalansowanym smaku.

Nie znajdziemy tu charakterystycznej dla innych kubańskich czy też kolumbijskich kaw ostrości i gorzkości. Nie będzie towarzyszył nam podczas jej degustacji kwaśny posmak. Wieloletnie doświadczenie w uprawie arabiki oraz dość wysoko położone plantacje kawowca sprawiają, że uzyskiwane ziarno jest idealnie wyważone – zarówno pod względem smaku, jak i aromatu.

Ziarna kawy Cuba Turquino
Ziarna kawy Cuba Turquino, fot. coffeeortea.ie

Napar jest klarowny, dość ciemny, o wyrazistym, dymno-czekoladowym aromacie. W smaku wyczuwamy zdecydowanie nuty czekolady, tytoniu i odrobiny korzennych przypraw. Delikatność powoduje, że jest to kawa, którą degustuje się bardzo przyjemnie niezależnie od tego, czy towarzyszy słodkiej przekąsce, czy nie. Kubańscy eksperci twierdzą, że najlepiej smakuje z odrobiną trzcinowego cukru.

Samo przygotowanie naparu nie jest wymagające, a Cuba Turquino doskonale sprawdza się podczas parzenia zarówno w ekspresie, jak i kawiarce. Ponieważ Cuba Turquino jest kawą o średniej mocy, czasami potrzeba odrobinę więcej ziarna, by uzyskać preferowaną moc naparu. Gdy przygotowujemy espresso, warto pamiętać o tym, że ciśnienie w ekspresie powinno być jak najwyższe. W przypadku tej kawy eksperci rekomendują 18 barów.

Filiżanka kawy Cuba Turquino, fot. pinterest.com
Filiżanka kawy Cuba Turquino, fot. pinterest.com

Prawidłowo zaparzona kawa jest klarowna i ma odrobinę złotobrązowej pianki, która pozostaje na jej powierzchni przez dłuższy czas.

Nie bez powodu nazywana jest Królową Kubańskich Kaw.

Podawana jest w wielu restauracjach i kawiarniach. Większość ludzi, gdy pierwszy raz spotyka się z Cubą Turquino, kojarzy ją z Jamajką lub niektórymi kawami z południowego Meksyku.

Gdy ja zaczynałem eksperymentować z parzeniem Cuby Turquino, byłem zdziwiony łatwością, z jaką można uzyskać naprawdę wspaniały efekt, który zachwyci każdego naszego gościa.

Ile musimy zapłacić za 100 gramów Cuby Turquino? Niewiele. Bo tylko 20 złotych.

Paczka kawy Cuba Turquino, fot. cdn.shopify.com
Paczka kawy Cuba Turquino, fot. cdn.shopify.com